Nieuwbouw Bloemistenlaan (update 5 juli 2019)

Er zijn nieuwbouwplannen voor het terrein van de voormalige tegelhandel en wasserij aan de Bloemistenlaan. De plannen voorzien in de bouw van 32 koopwoningen: 22 eengezinswoningen en 10 (senioren)appartementen.  Voor de nieuwbouw komt er een ondergrondse parkeergarage van minimaal 45 personenauto’s. De eengezinswoningen worden ± 9 meter hoog (goothoogte 6 meter), het appartementengebouw wordt ± 12 meter hoog (goothoogte 9 meter). Het voorlopige ontwerp voldoet daarmee aan de voorwaarden die in het bestemmingsplan Zuidelijke Schil (art. 33.1.1) zijn geformuleerd. Begin september is het plan naar verwachting in de fase dat het met de buurt kan worden gedeeld. Dan komt er een informatieavond waarvoor omwonenden een uitnodiging krijgen.

In 2014 is op het terrein een bodemsanering uitgevoerd. 

Bodemsanering Bloemistenlaan.

In juli 1999 werd door IDDS BV een studie uitgevoerd naar de bodemverontreiniging van de wasserij Rentex Dieben BV aan de Bloemistenlaan/Zoeterwoudsesingel. In de bodem en het grondwater werden hoge concentraties van vluchtige organochloorverbindingen aangetroffen onder andere bestaande uit per-chloorethyleen en vinylchoride. Aangezien de gemeten concentraties ver boven de interventiewaarden uitkwamen, werd een saneringsplicht opgelegd.

In 2014 werd een bodemsanering gestart door Groundwater Technology BV. Het saneringsplan werd vooraf beoordeeld en goedgekeurd door de Omgevingsdienst West-Holland van de Provincie Zuid Holland.

Voor de sanering werd verdunde waterstof peroxide en een slurry van ijzerpartikels geïnjecteerd, zodat de betreffende gechloreerde koolwaterstoffen konden worden verwijderd door filtering.

De verontreiniging heeft zich tussen 1999 en 2014 deels in ZO richting deels verplaatst naar de tuinen en woningen van de Bloemistenlaan en tuinen van de Lammenschansweg. De woningen en tuinen van de Zoeterwoudsesingel zijn niet meetbaar verontreinigd. Het verloop van de sanering werd tot november 2015 gemonitord. De stabiele eindsituatie werd gedurende 5 jaar gemonitord. De aan het eind van de sanering gemeten concentraties van gechloreerde koolwaterstoffen waren onder de streefwaarden conform de Wet Bodembescherming, m.a.w. de grond is nu schoon. De door Groundwater Technology BV gemeten concentraties werden onafhankelijk geverifieerd door ALcontrol BV.

Meer weten?

Wij houden u op de hoogte via deze website en onze nieuwsbrief. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar wijkcomite.tuinstad.staalwijk@gmail.com. Wilt u meer informatie over de bodemsanering, dan kunt u zich wenden tot Emile de Heer (emiledeheer@gmail.com).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

6 reacties op Nieuwbouw Bloemistenlaan (update 5 juli 2019)

 1. Ruud Heijnekamp schreef:

  Wij willen op de hoogte gehouden worden van deze nieuw bouw woningen

  • Tuinstadstaalwijk schreef:

   Beste meneer Heijnekamp

   U kunt zich abonneren op onze nieuwsbrief, maar als het u alleen om de woningen gaat, zou ik vooral de voorlichting van de gemeente en de projectontwikkelaar in de gaten houden. Onze nieuwsbrief bevat allerlei berichten over de wijk.

   Met vriendelijke groet
   Ria van der Lecq

 2. B. de Leeuw-Rosbergen schreef:

  Goed plan om woningen te realiseren op die plek. Zelf ben ik geïnteresseerd in een appartementje.

  Met groet,
  Betty de Leeuw

  • Tuinstadstaalwijk schreef:

   Beste mevrouw De Leeuw

   Het Wijkcomité gaat niet over de toewijzing van de huizen en appartementen. Daarvoor moet u de voorlichting van de gemeente en de projectontwikkelaar in de gaten houden.

   Met vriendelijke groet
   Ria van der Lecq

 3. B. de Leeuw-Rosbergen schreef:

  Beste mevrouw Van der Lecq,

  Ik snap dat het Wijkcomtié niet over de toewijzing van de huizen gaat.
  Ik wilde alleen mijn enthousiasme met u delen.

  Met vriendelijke groet,
  Betty de Leeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *