Speeltuin

Uit het boek van Cor Smit: ‘Tuinstad-Staalwijk. Van tuinen tot stadswijk’:

“We kunnen er best trots op zijn: de speeltuinvereniging Zuiderkwartier is de oudste van Leiden. Ze werd in 1926 opgericht. Het initiatief kwam vooral van de leden van de woningbouwverenigingen Ons Doel en De Tuinstadwijk, die de jaren daarvoor in de wijk gebouwd hadden. Secretaris was K. West, de voorzitter van Ons Doel. De vereniging wilde werken ‘voor de jeugd, waar gezin en school mochten tekort schieten, hierdoor paal en perk te stellen aan de bandeloosheid en baldadigheid der jeugd.’ Ook vroeger werd er heel wat afgemopperd op de jeugd van tegenwoordig! De vereniging wilde niet alleen een speelterrein met speeltoestellen, maar ook een ruimte voor muziekcursussen, Sinterklaas- en turnfeesten.
In eerste instantie viel het oog op het terrein van de voormalige buitenplaats Zuiderzicht, maar daar werden woningen gebouwd. Het duurde even voor de vereniging een plek kreeg toewezen, maar in de tussentijd organiseerde men wel al allerlei activiteiten voor de jeugd, waar honderden kinderen uit de wijk aan deelnamen. In 1930 kreeg Zuiderkwartier eindelijk de beschikking over een terrein bij de Seringenstraat, met een ingang aan de Anjelierstraat. Op 27 juni 1931 werd de speeltuin geopend door burgemeester Van Sande Bakhuyzen. De hoge glijbaan was misschien wel de grootste trots van de nieuwe speeltuin.
De speeltuin heeft haar belang sindsdien wel bewezen: vele generaties kinderen hebben er met veel plezier gespeeld – tot op de dag van vandaag. De negentigste verjaardag werd van de speeltuinvereniging werd in 2016 dan ook feestelijk gevierd.”

De speeltuin heeft een eigen website: www.svzuiderkwartier.eu